Aliments sorprenents que contenen inesperadament gluten

No fa gaire, les úniques persones que es preocupaven del gluten eren les persones amb malaltia celíaca. Però les coses han canviat. Moltes persones, amb o sense un diagnòstic, redueixen el consum de gluten (tot i que els metges tenen les seves reserves sobre dietes sense gluten). L’interès pels aliments sense gluten és evident a gairebé tots els passadissos de la botiga de queviures.

Però, per a tots els pans sense gluten i farines alternatives, les botigues de queviures tenen molts aliments que podríem suposar erròniament que no són gluten. Aquestes fonts inesperades de gluten poden causar problemes de salut a persones amb malaltia celíaca. I us poden agilitar si mengeu una dieta sense gluten per sentir-vos més energètics, més centrats o més saludables. Continua la informació sobre alguns aliments que contenen gluten.



1. Gelats

El gelat és un dels nostres aliments que conté gluten. | iStock.com



Comencem amb una de les pitjors sorpreses. Molts sabors del gelat contenen inesperadament gluten, que és una mala notícia si teniu malaltia celíaca o feu una dieta sense gluten. VeryWell relata que no només es tracta de galetes i pastissos de crema o xips de xocolata que poden contenir gluten. Els fabricants produeixen molts altres sabors amb els mateixos equips que contenen gluten. Així que heu de llegir l’etiqueta cada vegada que compreu un cartró de gelats.

2. flocs de blat de moro

Els flocs de blat de moro contenen extracte de malta, cosa que significa que tenen gluten. | iStock.com/Aksenovko

La fundació Celiac Disease explica que el blat no és l’únic gra que conté gluten. Les varietats i derivats de blat, com la sèmola, el farro i el graham, contenen gluten. I també altres cereals, com ara sègol, ordi i malt. I els aliments en la seva forma bàsica que no contenen gluten poden convertir-se en una font de gluten gràcies a altres ingredients que el fabricant afegeix. Els flocs de blat de moro en són un exemple fàcil. Aquest cereal sona segur perquè està fet amb blat de moro. Però la fundació informa que els flocs de blat de moro sovint contenen extracte de malta o aromatitzants. Per desgràcia, contenen gluten.



3. Puffs d’arròs

Els bolets d’arròs també contenen gluten. | iStock.com/lily_rochha

Un altre cereal d’esmorzar aparentment innocent que conté gluten? Puffs d’arròs. Aquest cereal sona segur. Al cap i a la fi, l’arròs no és el mateix que el blat. I l’arròs en sí no conté gluten. Però la Celiac Disease Foundation informa de cops d’arròs, igual que els flocs de blat de moro, sovint contenen extracte de malta o aromatitzants. El veredicte? Els bolets d’arròs no constitueixen una alternativa segura als cereals d’esmorzar a base de blat.



4. Granola

Si no utilitza civada sense gluten, probablement la granola conté gluten. | iStock.com

Necessiteu un refrigeri? Granola sona segur. Els fabricants normalment la fabriquen amb civada. I la civada, pel seu compte, no conté gluten. El problema, segons la fundació Celiac Disease, és que 'es pot produir un contacte creuat al camp quan es cultiva una civada al costat del blat'. Quan es compra civada, cal buscar civada amb etiqueta específica de gluten. gratuït. Però quan compreu granola, probablement no hi ha manera de garantir que el granola utilitzi civada sense gluten, i no civada.

matrimoni miranda lambert

5. Cuscús

El cuscús prové de la farina de blat, cosa que significa que conté gluten. | iStock.com

Podríeu suposar que el cuscús fa una alternativa segura a la pasta. Però el cuscús no és en realitat un gra alternatiu. El cuscús en realitat és només boles petites de farina de sèmola. Això, com ho heu endevinat, prové del mateix blat dur que entra en pasta i altres ingredients que contenen gluten. La fundació Celiac Disease classifica el cuscús amb altres tipus de pasta que contenen gluten.

6. Tall de blat de moro

El blat de moro conté farina de blat de moro, però també conté farina. | iStock.com

Podríeu pensar que el gra de blat de moro és segur per a persones amb sensibilitat al gluten, ja que està fet amb blat de moro. Però només heu de mirar qualsevol recepta bàsica de farina de blat de moro per adonar-vos que el blat de moro no només conté farina de blat de moro. També conté farina universal. Els fabricants ofereixen tot tipus de farines sense gluten. Però la farina universal no hi figura. No deixeu que el color groc us enganyi. El blat de moro definitivament conté gluten.

7. Sóc salze

La salsa de soja estàndard sovint conté gluten. | iStock.com

Creieu que no hi ha cap manera que la salsa de soja contingui gluten? Penseu de nou. La fundació Celiac Disease, la base de salsa de soja tradicional, conté gluten. La raó per la qual? Segons VeryWell, “la majoria de marques contenen el blat com a primer ingredient”. Però una mena de salsa de soja, anomenada tamari, tradicionalment s’elabora sense blat. VeryWell aconsella optar per una de les 'marques petites (però en creixement) de marques de salsa de soja sense gluten d'estil tamari que hi ha al mercat'.

8. Salses cremes

Les salses cremes, com les que s'utilitzen en plats de pasta, sovint comencen amb un roux, cosa que significa que contenen gluten. | iStock.com/Isr_Raviv

Una salsa de crema no sembla una probable font de gluten. Però pensa en com s’uneix una salsa de crema. La majoria comença amb un roux. Un roux, compost per quantitats iguals de farina i mantega, forma la base de la salsa i ajuda a espessir-la. El problema? La majoria de les persones utilitzen farina senzilla per a fer servir el roux. Així que quan es tracta d’un plat, com ara macarrons i formatge, encara que els macarrons no tinguin gluten, heu d’assegurar-vos que la salsa també està sense gluten.

9. Cervesa

A menys que estigui etiquetat específicament sense gluten, la cervesa conté probablement gluten. | iStock.com

Probablement això no és una preocupació si és el vostre fill, i no vosaltres, qui necessiteu menjar sense gluten. Però la cervesa, tret que sigui etiquetada explícitament sense gluten, en realitat conté gluten. La majoria de les begudes alcohòliques destil·lades no contenen gluten, encara que estiguin elaborades amb gra que conté gluten. Segons la fundació Celiac Disease Foundation, 'El pèptid de gluten és massa gran per a continuar en el procés de destil·lació, deixant el gluten líquid resultant lliure.' Els vins, licors durs i begudes destil·lades no contenen gluten. Però les cerveses, ales, cerveses i begudes malt no es destil·len. Per tant, contenen gluten.

10. Barres d’energia i granola

Voleu una barra d’energia sense gluten? Probablement haureu de fer-ho vosaltres mateixos. | iStock.com

miranda lambert borratxo

Tothom adora les barres d’energia i les barres de granola. Però heu de mirar atentament les llistes d’ingredients si necessiteu la vostra sense gluten. Moltes barres d’energia i granola contenen el blat com a ingredient. Altres utilitzen civada. (Una vegada més, pocs fabricants utilitzen de manera fiable la civada que no té gluten.) Haureu de buscar específicament les barres que no hi ha gluten. O podeu optar per fer que el vostre propi a casa tingui ingredients que sabeu que són segurs.

11. Patates fregides franceses

Creus que les patates fregides no tenen gluten? Penseu de nou. Sovint es contaminen a la fregidora. | iStock.com/kiboka

Un dels aliments més sorprenents que la fundació Celiac Disease diu que cal consumir amb precaució? Patates fregides. Tothom sap que les patates fregides no són un aliment sanitari. Però poden ser perilloses per a persones amb sensibilitat celíaca o al gluten, perquè les fregides es poden contaminar a la fregidora. Molts dels altres menjars fregits, com ara cadells de pollastre o de canya, estan recoberts d’un batedor que conté farina de blat. Així les patates fregides es poden contaminar amb gluten només fregint-les amb el mateix oli.

12. Patates fregides

Molts sabors de patates fregides contenen gluten. | iStock.com/Magone

Una altra brossa per replantejar-la? Patates fregides. Les patates fregides, en la seva forma bàsica, no contenen gluten. Però la Fundació Celiac Disease adverteix que 'alguns condiments de patates fregides poden contenir vinagre de malta o midó de blat'. VeryWell informa que 'les patates fregides haurien de ser naturalment sense gluten'. Però algunes marques de patates fregides utilitzen ingredients que contenen gluten. I d’altres es contaminen de manera creuada en la producció. Afortunadament, moltes marques ofereixen patates fregides sense gluten per berenar amb seguretat. Només heu de saber quins han de buscar a la botiga de queviures.

13. Carns processades

Diversos tipus de carn processada contenen gluten. | iStock.com/5second

VeryWell informa que moltes carns processades, com els gossos calents i els talls de fred, no tenen gluten. No obstant això, 'no totes les marques són segures.' Molts gossos calents, per exemple, no contenen ingredients de gluten. Però alguns es poden contaminar en algun lloc de la línia de producció. Algunes hamburgueses preformades contenen cereals i, per tant, gluten. La cansalada es pot contaminar transversalment i de vegades utilitza un sabor de fum líquid que conté pols de malt d’ordi. I, tot i que la majoria de fabricants d’embotits no utilitzen ingredients de gluten, pocs poden garantir que els seus embotits no es fabriquen a la mateixa instal·lació ni en equips compartits amb aliments que continguin gluten.

14. Barres de caramels

Moltes barres de xocolata populars contenen gluten o es contaminen creuadament amb els caramels. | iStock.com/al62

Una barra de xocolata pot no semblar tan perillosa. Però molts tipus de dolços populars en realitat contenen gluten. (O bé estan contaminats per altres productes que contenen gluten.) VeryWell informa que, per sort, més fabricants de dolços fabriquen els seus dolços sense gluten. Només cal llegir etiquetes amb atenció cada vegada. De vegades, la mida estàndard d’una barra de dolços específica s’etiquetarà sense gluten, però la mida del refrigeri no, o viceversa. I els articles de temporada sovint estan contaminats perquè estan fets en instal·lacions compartides o en equips compartits.

15. Sopa

Moltes sopes, sobretot a base de crema, contenen farina. | iStock.com/kawizen

Creus que no estàs al bosc quan la sopa que seleccioneu no contingui fideus de blat? Penseu de nou. Moltes sopes contenen ordi, un gra que aportarà gluten al vostre bol. I la Fundació Celiac Disease adverteix que cal “parar una atenció especial a les sopes a base de crema, que tenen la farina com a espessidor”. VeryWell informa que moltes sopes utilitzen ingredients de gluten com espessidors. I les sopes a base de nata 'solen tenir molta més farina de blat que la nata'.

16. Amaniments d'amanida

Molts apòsits d’amanides contenen gluten. | iStock.com/StephanieFrey

L’amanida sona segura (almenys si deixes els crostons). Els greixos d’amanida no contenen gluten, al cap i a la fi. Però has de pensar amb deteniment el que poses sobre la teva amanida. Els apòsits d’amanides contenen habitualment tot tipus de fonts de gluten. Alguns incorporen vinagre de malta. Altres utilitzen salsa de soja. I encara altres utilitzen la farina com a espessidor. Llegiu sempre els ingredients abans de seleccionar un apòsit d’amanides. I si mengeu a casa, penseu fer-ne la vostra.

17. Els substituts de la carn

Molts substituts de carn vegetariana es fabriquen a partir de seitan, que és el gluten de blat. | iStock.com

Si intenteu menjar una dieta vegetariana i una dieta sense gluten al mateix temps, haureu de fer la vostra recerca. La fundació de la malaltia celíaca assenyala que molts substituts populars de la carn, inclosos els hamburgueses de verdures, la botifarra vegetariana, la cansalada imitació i els mariscs d’imitació, s’elaboren amb seitan. Seitan és en realitat el gluten de blat, exactament el que estàs intentant evitar. Una alternativa més segura és el tofu. Tofu no conté gluten. Només heu de tenir precaució de marinades de salsa de soja i de contaminació creuada quan el tofu estigui fregit.